Gode råd fra Red Barnet

Her bringes gode råd til skærmtid fra organisationen Red Barnet.

Onlinetid til både underholdning og læring
Hvornår tager onlinetiden overhånd? Det findes der ikke et entydigt svar på. Men det handler ikke så meget om timer og minutter foran skærmen, som det handler om kvaliteten af onlinetiden. Der findes underholdningsorienteret og indlæringsorienteret onlinetid.

Det er en god idé at tale med dit barn om, at tabletten eller computeren skal bruges til andet end underholdning. Der findes spil, hvor børn kan lære om tal og bogstaver, udfolde deres kreative evner, eller de kan gennem onlinekommunikation styrke deres sociale kompetencer. Børn på 7-11 år er motiverede for at lære.

I kan for eksempel aftale, at halvdelen af onlinetiden kan bruges til underholdning og afslapning og den anden halvdel på læring, som interesserer dit barn. Der findes et hav af apps og digitale tjenester, og det kan være svært at vide, hvilke der er læring i, og hvilke der er ren underholdning. Heldigvis findes der også mange, der kan begge dele.

Sæt grænser - konstruktivt
Det er godt at sætte grænser for dit barns onlinetid, og det er især vigtigt at gøre, hvis dit barn begynder at isolere sig fra omverdenen og prioriterer de digitale medier frem for skole, venner og fysiske aktiviteter.

Men sæt grænser på en konstruktiv måde: Sig til i god tid, når dit barn skal lægge computeren, tabletten eller mobilen fra sig. Og husk, at et forbud altid skal følges op af en anvisning. Når du beder dit barn om at gå offline, skal du have et godt forslag til en offline-aktivitet parat – for eksempel en bog I kan læse sammen eller en leg, I kan lege sammen.

Bliver der brugt for meget tid?
Både børn og voksne kan have en tendens til at glemme tid og sted, når man spiller spil eller kommunikerer med andre på digitale medier. Du kan tale med dit barn om, at selvom det kan give en dejlig følelse i kroppen at gennemføre et computerspil, så kan man også godt ende med at bruge for meget online-tid.

Nogle gange kan det digitale være så spændende, at man ikke tænker på andet end computerspil eller at holde streaks på Snapchat, og derfor får svært ved at sove om natten, eller glemmer at lege med sine venner.

Hvis du er bekymret for, om dit barn er ved at få en lidt for usund vane i forhold til et spil, bør du først og fremmest sætte dig ind i spillets opbygning og regler. Så kan du lettere sætte dig i barnets sted og starte en meningsfuld dialog om, hvad der sker i spillet, regler for hvor meget der må spilles osv. Viden er det bedste værktøj til at vurdere, om dit barns digitale vaner er sunde eller problematiske

Tænk over dine egne onlinevaner
Hvis I har regler for, at dit barn ikke må være på nettet på bestemte steder eller tidspunkter, for eksempel under aftensmaden eller når I kører bil, så husk også selv at overholde reglerne.

Det kan også være en god idé at italesætte, hvad du bruger nettet til. 'Nu bruger jeg lige telefonen til at finde ud af, hvordan vi finder hen til biografen' eller lignende. Så får dit barn en fornemmelse af, at digitale platforme ikke kun er til underholdning, men også praktiske formål.

Multitasking er ikke sundt
Mange teenagere ser tv, laver lektier og tjekker sms’er på én gang. Grunden til, at mange finder det rart at multitaske er, at det giver en følelse af at være i centrum. Men menneskets hjerne er ikke beregnet til at lave flere aktiviteter på samme tid. Forskning viser faktisk, at multitasking kan medføre stress og ødelægge korttidshukommelsen. Det er derfor en god idé at tale med dit barn om det, inden problemet opstår.

Sammenfatning af DigitalPause baseret på online materiale fra Red Barnet, april 2023.

Find the original article here

Previous
Previous

Efter chromebook skandale på skole krav om nationale regler

Next
Next

Mindre skærm, mere omtanke, tak!